Veleposlaništvo RS Moskva /Politično sodelovanje /Srednja Azija /

Politično sodelovanje z državami Srednje Azije

REPUBLIKA KAZAHSTAN

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992. Slovenija Kazahstan  nerezidenčno pokriva iz Moskve. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma predsedniku Republike Kazahstan Kasimu-Žomartu Tokajevu predal 3. septembra 2019.

Dvostranski odnosi se osredotočajo tudi na krepitev gospodarskega sodelovanja. Od leta 2011 se izvajajo redna zasedanja slovensko-kazahstanske medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko sodelovanje.
Do prvega meddržavnega obiska na najvišji ravni je prišlo maja 2002, ko je predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev obiskal Slovenijo. Iz Slovenije sta Kazahstan doslej obiskala dva predsednika republike, prvič septembra 2002 in drugič novembra 2009.

V Almatyju deluje konzulat RS na čelu s častnim konzulom.

KIRGIŠKA REPUBLIKA

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992. Slovenija Kirgiško republiko  nerezidenčno pokriva iz Moskve. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma predsedniku Kirgiške republike Sooronbaju Žeembekovu predal 13. februarja 2020. 

Do političnih srečanj med državama pogosto prihaja ob robu multilateralnih dogodkov. Veleposlaništvo v Moskvi pomaga pri iskanju skupnih političnih in gospodarskih interesov ter možnostih za sodelovanje na drugih področjih, s čimer skrbi za nenehen razvoj in nadgradnjo odnosov med državama.

Do srečanj na ravni predsednikov države in predsednikov vlad je doslej prišlo septembra 2010 in septembra 2011, obakrat v New Yorku, ZDA. Ministra za zunanje zadeve sta se srečala ob robu Münchenske varnostne konference februarja 2019.

REPUBLIKA TADŽIKISTAN

Slovenija je diplomatske odnose s Tadžikistanom vzpostavila 4. aprila 2002. Slovenija Tadžikistan nerezidenčno pokriva iz Moskve. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma predsedniku Tadžikistana Emomaliju Rahmonu predal 20. novembra 2018.

Politično sodelovanje med Slovenijo in Tadžikistanom je dobro. Do srečanj med državama pogosto prihaja ob robu mednarodnih dogodkov. Najvišja meddržavna srečanja so doslej potekala na ravni ministrov za zunanje zadeve.

TURKMENISTAN

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 11. novembra 1993. Slovenija Turkmenistan nerezidenčno pokriva iz Moskve. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je 17. junija 2018 poverilna pisma predal predsednici parlamenta (Majlis) Gülşat Mämmedovi.

Dvostransko sodelovanje je pridobilo na zagonu junija 2014, ko je Turkmenistan z gospodarsko delegacijo obiskal predsednik Slovenije Borut Pahor, kar je najvišji slovenski obisk v Turkmenistanu doslej. Leta 2015 je sledil povratni obisk predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova. Obisk, ki je bil namenjen krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama, bodo v prihodnje dopolnila in nadgradila zasedanja slovensko-turkmenistanske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje.

REPUBLIKA UZBEKISTAN

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 16. januarja 1995. Slovenija Uzbekistan nerezidenčno pokriva iz Moskve. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma 11. junija 2019 predal ministru za zunanje zadeve Republike Uzbekistan Abdulazizu Khafizovichu Kamilovu.

Politične konzultacije, izvedene maja 2019 v Ljubljani, so potrdile vzajemni interes za krepitev sodelovanja na gospodarskem in drugih področjih, kot so turizem, upravljanje z vodami, mladi ter medkulturni in medverski dialog. Krepi se sodelovanje na področju študijskih in akademskih izmenjav.

V Taškentu od marca 2011 uspešno deluje podružnica slovenske nevladne organizacije Regionalni dialog, ki ima pomembno svetovalno vlogo pri izvajanju reform na področju pravosodja in je s strokovnim prispevkom dragocen element povezovanja med državama.

V Taškentu deluje konzulat RS na čelu s častnim konzulom.