Veleposlaništvo RS Moskva /Gospodarsko sodelovanje /Kazahstan /

Kazahstan

Dvostransko gospodarsko sodelovanje z Republiko Kazahstan

Slovenija beleži med državami Centralne Azije največ bilateralnega gospodarskega sodelovanja s Kazahstanom, ki je s svojo velikostjo (16 milijonski trg),  in energetskimi potenciali za Slovenijo perspektiven in zanimiv gospodarski partner. Kazahstan se je konec leta 2019 uvrstil na 44. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije. V zadnjih letih je razviden trend rasti blagovne menjave med državama, z razmerjem vprid izvozu, vendar kljub temu ostaja relativno skromen in ponuja številne priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja.

Pri razvijanju gospodarskega sodelovanja med državama pomembno vlogo predstavlja komisija za gospodarsko sodelovanje, katere zadnje zasedanje je potekalo  junija 2018 v Kazahstanu.

Kot najbolj perspektivna področja gospodarskega sodelovanja velja izpostaviti farmacijo, informacijske in telekomunikacijske tehnologije, nove tehnologije, sodobne rešitve v energetiki (energetska učinkovitost), okolje-varstvo, gradbeništvo in turizem.

Septembra 2015 je bil v Almatyu odprt konzulat Republike Slovenije na čelu s častnim konzulom, deluje pa tudi Kazahstansko-slovenski poslovni klub.

Koristne povezave:
-    Izvozno okno – informacije o poslovnem okolju v Kazahstanu, poslovnih priložnostih, poslovanju s Slovenijo

-    Kazahstansko-slovenski poslovni klub