Veleposlaništvo RS Moskva /Politično sodelovanje /Ruska federacija /

Politično sodelovanje z Rusko federacijo

 

Protokol o vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo je bil podpisan 25. maja 1992, odprtje slovenskega veleposlaništva v Moskvi pa je sledilo 24. junija 1992.


Odnosi med Republiko Slovenijo (RS) in Rusko federacijo (RF) so tradicionalno dobri in prijateljski. Državi sta v slabih tridesetih letih razvili vsestransko sodelovanje in izmenjali številne obiske na različnih ravneh. Med drugim je predsednik RF Vladimir Putin obiskal Slovenijo julija 2016, predsednik RS Borut Pahor se je mudil na uradnem obisku v Ruski federaciji februarja 2017, predsednik vlade RS Marjan Šarec pa septembra 2019. Redni politični dialog med ministrstvoma za zunanje zadeve poteka na podlagi letnih načrtov delovnih konzultacij.

Med državama je vzpostavljeno tudi medparlamentarno sodelovanje. V Državnem zboru RS je oblikovana skupina prijateljstva z RF, v Državni dumi pa deluje poslanska skupina za stike z slovenskim državnim zborom.

Slovesnosti ob obeležitvi spomina na ruske žrtve v 1. svetovni vojni pri Ruski kapelici na Vršiču se vsako leto udeležita visoka ruska politična delegacija in delegacija Ruske pravoslavne cerkve. Ob njeni 100. obletnici leta 2016 se je svečanosti udeležil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zatem odkril še spomenik ruskim žrtvam v spominskem parku Žale v Ljubljane.

V okviru obiska v Moskvi je predsednik vlade RS Marjan Šarec septembra 2019 odkril Spomenik slovenskim žrtvam v Ruski federaciji v Parku zmage.

Pomemben element povezovanja med državama v kulturi je Forum slovanskih kultur s sedežem v Ljubljani.