Veleposlaništvo RS Moskva /Izredni dogodki /COVID-19 in GOSPODARSTVO /

Razmere s koronavirusom se vsakodnevno razvijajo, prav tako ruske oblasti na federalni kot na regionalni ravni sprejemajo vedno nove ukrepe v podporo državljanom in gospodarstvu, kar vnaša negotovost v dejavnosti podjetij.

V pomoč pri navigiranju skozi različne ukrepe predlagamo, da si ogledate časovni in sektorski pregled vladnih ukrepov v podporo gospodarstvu v času pandemije COVID-19, ki ju je pripravilo AEB (Association of European Businesses), zadnja posodobitev 29.5.2020:

· časovni pregled
· sektorski pregled.

Informacije o vladnih podpornih ukrepih na področju gospodarstva na federalni ravni kot tudi splošne sanitarne in epidemiološke informacije so dostopne in se dnevno posodabljajo na spletnih straneh:

· Vlade Ruske federacije
· Ministrstva za zdravstvo Ruske federacije
· Rospotrebnadzora.

Informacije o podpornih ukrepih na področju gospodarstva na ravni moskovske mestne oblasti kot tudi splošne sanitarne in epidemiološke informacije na mestni ravni so dostopne in se dnevno posodabljajo na spletnih straneh:

· Župana Moskve
· Moskovske mestne uprave.

Predlagamo da spremljate tudi spletne strani mednarodnih združenj podjetij, prisotnih v Rusiji:

· AEB (Association of European Businesses), ki v času pandemije tako svojim članom kot tudi drugim evropskim podjetjem nudi posebno podporo. AEB je vzpostavil tudi COVID-19 hotline, ter omogoča izmenjavo dobrih praks in izkušenj med podjetji.

· KPMG (Global network of independant member firms, offering audit, tax and advisory services), ki poroča o ukrepih ruskih oblasti in objavalja nujna sporočila.

Obvestilo o olajšanju omejitev glede vračanja visoko usposobljenih tujih strokovnjakov, z delovnim dovoljenjem, v Rusko federacijo

Vlada Ruske federacije je 25.6.2020 olajšala omejitve glede vstopa tujcev v državo. Predsednik vlade Mishustin je podpisal ukaz, na podlagi katerega se visoko usposobljenim tujim strokovnjakom, z delovnim dovoljenjem v RF, dovoli vstop v državo.

Tujim strokovnjakom je dovoljen enkratni vstop v državo na podlagi posebnega seznama, ki ga morajo zvezni izvršni organi, odgovorni za delodajalca ali kupca storitev tujega strokovnjaka, poslati Zvezni varnostni službi in Ministrstvu za notranje zadeve Ruske federacije. Potrebno je tudi navesti kontrolno točko načrtovanega vstopa v državo in datum prihoda. Tuji strokovnjak mora imeti pri sebi poleg potnega lista tudi veljavno pogodbo o zaposlitvi ali pogodbo za opravljanje del ali storitev.