Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
09.10.2014  

Srečanje direktorice Foruma slovanskih kultur (FSK) mag. Andreje Rihter z ministrom za kulturo Ruske federacije Vladimirjem Medinskim

Moskva , 8. oktober 2014

Na srečanju, ki je potekalo v prijateljskem vzdušju, sta sogovornika izpostavila velik pomen skupne slovanske kulturne dediščine in potrdila interes za nadaljevanje vsestranskega sodelovanja na področju kulture.

Mag. Andreja Rihter je ministru Medinskemu predstavila aktualne dejavnosti in projekte Foruma slovanskih kultur, izpostavila intenzivno sodelovanje Foruma z Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (United Nations Edutional, Scientific and Cultural Organization - UNESCO). Junija letos je palači UNESCO v središču Pariza potekalo odprtje razstave "Slovanski karnevali" (Slavic Carnivals). Razstava je eden pomembnejših "produktov" slovanske kulturne dediščine in predstavlja prvega izmed projektov v okviru večjega projekta povezovanja kulturne dediščine in turizma – gre za projekt graditve mostu med kulturo, kulturno dediščino in turizmom. V okviru tega projekta so v prihodnje načrtovani še številni projekti.

Trenutno Forum slovanskih kultur z razstavo "Slovanske prestolnice v 2D" (Slavic Capitals in 2D) gostuje v Sofiji, po predstavitvi v Bolgariji bo razstava predstavljena na Hrvaškem.

Slovenska stran je informirala o načrtovani  organizaciji konference ob obletnici končanja II. svetovne vojne v letu 2015 v Sloveniji.

Mag. Andreja Rihter je predstavila tudi obširen mednarodni literarni program promocije sodobne slovanske književnosti, nastale po padcu Berlinskega zidu, t.i. projekt "Zbirka 100 slovanskih romanov." Poudarila je, da je jezik najpomembnejša dediščina naroda in se zavzela za nadaljnjo skrb in negovanje jezikov slovanske jezikovne skupine.

Minister Medinski je med srečanjem spomnil na večji kulturni dogodek, ki ga Ruska federacija gosti med 7. in 9. decembrom 2014 v St. Petersburgu, in sicer v luči 250-obletnice obstoja muzeja Ermitaž v St. Petersburgu (State Hermitage Museum).

Sogovornika sta se zavzela za nadaljevanje odličnega sodelovanja in krepitev aktivnosti, usmerjenih v iskanje nadaljnjih oblik in formatov za kar najbolj uspešno promocijo slovanske kulturne dediščine.