Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
14.10.2014  

Srečanje direktorice Foruma slovanskih kultur mag. Andreje Rihter z ministrom za kulturo Belorusije Borisom Svetlovim, Minsk, 13. oktober 2014

Po obisku v Moskvi, kjer je 8. oktobra potekalo srečanje z ministrom za kulturo RF Medinskim, se je mag. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur, dne 13. oktobra v Minsku srečala z ministrom za kulturo Belorusije Borisom Svetlovim.

Mag. Rihter je ministra Svetlova na kratko informirala o delovanju in aktualnih dejavnostih ter projektih FSK. Pri tem je poudarila, da bi si znotraj FSK zelo želeli aktivnejše vloge in delovanja beloruske strani. Predstavila je projekt "Zbirka 100 slovanskih romanov," mednarodni literarni program promocije sodobne slovanske književnosti, nastale po padcu Berlinskega zidu. Vsaka od 13 držav članic FSK je zaprošena za posredovanje seznama desetih najboljših in najbolj reprezentativnih avtorjev sodobnega slovanskega romana v okviru svojega jezikovnega področja. Izbrani romani se potem kontinuirano prevajajo v vsakega od jezikov sodelujočih držav in izdajajo v vseh sodelujočih državah. Mag. Rihter je predstavila tudi projekt "Nagrada Živa", v okviru katerega bodo konec oktobra letos v Skopju slovesno razglasili najboljši slovanski muzeja v letu 2014.

Minister za kulturo Belorusije Svetlov se je zahvalil za obisk direktorice Foruma v Minsku in izrazil velik interes za intenziviranje sodelovanja Belorusije v Forumu slovanskih kultur. Beloruska stran si tudi želi sodelovati v projektu "100 slovanskih romanov."  Minister Svetlov je prav takp izrazil velik interes za gostovanje razstave "Slovanski karnevali" v Minsku v letu 2015.

Sogovornika sta se dogovorila, da ostaneta stikih ter nadaljujeta sodelovanje.