Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
08.04.2010  

Poslovna konferenca in razgovori slovenskih in ruskih gradbenih podjetij

V prostorih veleposlaništva je 7. aprila potekala poslovna konferenca, ki je bila namenjena predvsem krepitvi sodelovanja slovenskih in ruskih gradbenih podjetij. Poslovne konference, ki so jo organizirale veleposlaništvo, Gospodarska zbornica RS, JAPTI, Ministrstvo za zunanje ekonomske odnose Moskovske pokrajine in Trgovinska in industrijska zbornica Moskovske pokrajine, se je udeležilo več kot 50 predstavnikov slovenskih in ruskih gradbenih podjetij. Poslovna konferenca in razgovori (match-making), ki so potekali po konferenci, so bili organizirani v času, ko v Moskvi poteka mednarodni gradbeni sejem Mosbuild 2010, največji tovrstni sejem v Ruski federaciji.

Udeležence je uvodoma nagovorila veleposlanica Ada Filip-Slivnik, ki je izpostavila dobre vsestranske odnose med Slovenijo in Moskovsko pokrajino ter pomen, ki ga veleposlaništvo daje gospodarski diplomaciji in krepitvi bilateralnih gospodarskih odnosov med obema državama.

Dmitrij Sedov, Vodja oddelka za sodelovanje z državami SND in Vzhodne Evrope, Ministrstvo za zunanje ekonomske odnose Moskovske pokrajine je v svoji predstavitvi poudaril pomen RS za Moskovsko regijo - Slovenija podstavlja tretjo najpomembnejšo partnerico regije po obsegu blagovne menjave (le-ta je lansko leto znašala 235 milijonov dolarjev), kar je zelo dober rezultat za krizno leto. Moskovska pokrajina si bo še naprej prizadevala, da bi se blagovna menjava povečala in uravnotežila, saj trenutno kar 90% menjave predstavlja slovenski izvoz v to pokrajino.

Tekom poslovne konference so nastopili še Aleš Cantarutti, direktor centra za konkurenčnost pri GZS, Vadim Naganov, prvi namestnik generalnega direktorja Sklada za razvoj malih in srednjih podjetij Moskovske pokrajine, Vidko Filipič, vodja predstavništva JAPTI v Kazanu (Republika Tatarstan), Ante Levaj, predstavnik podjetja Energoplan na ruskem trgu ter Jura Praslov, izvršni direktor Slovensko-ruskega poslovnega kluba.

V drugem delu konference so bili organizirani dvostranski pogovori med slovenskimi in zainteresiranimi ruskimi podjetji.

Po poslovni konferenci so slovenski udeleženci posveta odpravili na sejem Mosbuild, na katerem v letošnjem letu razstavlja 20 slovenskih podjetij. Razstavljavce je pozdravila tudi veleposlanica Ada Filip-Slivnik ter ob tej priložnosti opravila konkretne pogovore glede načrtov podjetij za poslovanje na ruskem trgu.