Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
28.11.2014  

Literarni večer z Goranom Vojnovićem

27. novembra 2014 je v prostorih veleposlaništva potekal literarni večer z Goranom Vojnovićem, avtorjem knjige "Čefurji raus!", ki je bila nedavno prevedena v ruski jezik (v prevodu Aleksandre Krašovec je knjiga z naslovom "Чефуры вон!" izšla pri založbi Limbus Press iz Sankt Peterburga).

V okviru literarnega večera, ki ga je moderirala lektorica slovenskega jezika na Moskovski državni univerzi Lomonosov Magda Lojk, prevajala Aleksandra Krašovec, je Goran Vojnović predstavil svoje delo in komentiral svojo vizijo problemov, o katerih piše. Med pogovorom je izjavil, da je njegova knjiga, ki je postala uspešnica v Sloveniji, hkrati tudi njegov prispevek k sodelovanju med pripadniki različnih kultur, ki bivajo v soseščini. Med drugim je poudaril, da gre bolj za razliko med urbanim in ruralnim okoljem ter da "čefurstva" ne smemo obravnavati samo kot komunikacijski, temveč tudi kot družbeni in gospodarski problem.

Po uvodnem pogovoru je sledil ogled filma "Čefurji raus!", ki je udeležence literarnega večera zelo navdušil. Ob koncu filma so imeli priložnost postavljati vprašanja avtorju.

 

 

V okviru svojega obiska v Moskvi bo Goran Vojnović ruski prevod svoje knjige knjigo predstavil tudi na Moskovski državni univerzi Lomonosov, 29. novembra 2014 ob 15:00 pa bo sodeloval na predstavitvi knjige na Mednarodnem knjižnem sejmu Non-fiction, ki letos v Moskvi poteka med 26. in 30. novembrom (http://www.moscowbookfair.ru/eng/about.html).