Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
06.06.2016  

VELIKA VOJNA V KRNSKEM POGORJU - SINOVI RUSIJE V SLOVENSKIH ALPAH

Veleposlaništvo Republike Slovenije v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Rusije in Kobariškim muzejem iz Slovenije meseca junija organizira razstavo Velika vojna v Krnskem pogorju – sinovi Rusije v slovenskih Alpah. Razstava govori o bojih med italijansko in avstro-ogrsko vojsko na soški fronti v obdobju od maja leta 1915 do konca oktobra leta 1917. Pripoved je osredotočena na boje v visokogorju, v Krnskem pogorju in na usodo pripadnikov ruske vojske, ki so na tem območju delali kot vojni ujetniki.

Zasnovana je na prikazu nekdanjega bojišča s panoramskimi posnetki v dolžini 28 metrov in pripovedi o zgodovinskih dogodkih na panojih v dolžini 35 metrov. Za gostovanje v Moskvi je bila oblikovana tako, da je posebej posvečena spominu na številne ruske vojne ujetnike, ki so med vojno umrli v slovenskih gorah. Tisoče jih je gradilo vojaško cesto čez Vršič, najvišji prelaz v Julijskih Alpah in številni so umrli v snežnih plazovih. Njihovi tovariši so jim pred sto leti, leta 1916, v spomin zgradili Rusko kapelico, ob kateri bo letos pod pokroviteljstvom slovenskega predsednika Boruta Pahorja konec julija potekala slovesnost.

Na razstavi so uvodoma prikazane glavne značilnosti bojišča, na katerem je vojska Kraljevine Italije proti Avstro-Ogrski organizirala enajst ofenziv, a kljub velikim izgubam le dvakrat zabeležila manjši napredek. Obtičala je v kamnitih jarkih na pobočjih gora in planot nad reko Sočo. Podrobno je prikazano dogajanje na severnem delu bojišča, v visokih gorah, kjer je bilo za vojake pogosto usodno divjanje naravnih sil. V dveh najbolj snežnih zimah v prvih štirih desetletjih preteklega stoletja so tisoči vojakov umrli v plazovih. V Alpah je sneg dosegel višino sedem, osem metrov. Razstavo zaključuje pripoved o poslednji bitki, v kateri se je bojevanje premaknilo na zahod, do reke Piave v bližini Benetk. Dogajanje v bitki, poimenovani po Kobaridu (Caporettu) je v romanu »Zbogom orožje« opisal Ernest Hemingway.    

Razstavo je postavil Kobariški muzej, ustanovljen leta 1990, ki na svoji stalni in številnih tematskih razstavah podrobno pripoveduje o navedenih zgodovinskih dogodkih. Razstavo v Moskvi bo spremljal katalog v ruskem in slovenskem jeziku. 

Razstava, ki jo bo 14. junija 2016 slavnostno otvoril podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, bo na ogled v Muzeju novejše zgodovine Rusije od 14. junija do 14. julija 2016.